zondag 27 mei 2012

7-tegen-7 Schipperstoernooi, wat een feest!

Half 8 in de auto op zaterdagochtend. Ja, natuurlijk is dat veel te vroeg. Maar niet als je in de auto mag stappen om het mooiste spelletje ter wereld te mogen spelen. Drie teams van Zwolle koersten naar de Maasstad dit weekend om daar te strijden voor de felbegeerde beker. De voetbalvelden van Transvalia ZW in Rotterdam waren dit jaar opnieuw het decor van het 7-tegen-7 schipperstoernooi. 

Op dit toernooi berust duidelijk een zegen. Buiten het feit dat er een overvloed aan talent te aanschouwen is, het bier rijkelijk gedronken wordt en er genoeg te eten is voor iedereen heeft de organisatie blijkbaar ook de weersomstandigheden in de hand. Nog nooit viel er een spatje regen tijdens het toernooi en ook dit jaar was het weer goed toeven. De zon stond hoog aan de hemel en het kwik heeft minimaal de 26 graden gehaald.

Zwolle Jong, het team waar ik mijzelf bij mocht aansluiten, ging wat ongelukkig van start. Voor de eerste wedstrijd hadden we namelijk nog geen keeper. Gelukkig kwam er een niet al te groot jochie voorbij lopen met hele grote handschoenen. 'Wil jij bij ons keepen?' En zo was ook dat tijdelijke probleem opgelost. Het jochie keepte prima, maar kon helaas niet voorkomen dat we toch twee tegentreffers kregen. Gezien we zelf  slechts één doelpunt wisten te maken begonnen we dus met een valse start. Kom die maar weer eens te boven. Om de zorgen een beetje te vergeten werden er tussen de wedstrijden door wat alcoholische versnaperingen genuttigd. Het deed de zorgen inderdaad vergeten, maar het loste de problemen niet op. Van de zes te spelen duels wisten we er zes te verliezen. Het moet een diepterecord zijn in de rijke historie van het toernooi. Aan de inzet lag het niet, waarschijnlijk wel aan de gemiddelde voetbalkwaliteiten en de daarbij behorende conditie.

"Om de zorgen een beetje te vergeten werden er tussen de wedstrijden door wat alcoholische versnaperingen genuttigd."

Hoe dan ook, Zwolle had meer troeven als alleen maar Zwolle Jong. Het altijd bij de topfavorieten behorende Zwolle Oud kwam ook dit jaar weer op volle oorlogsterkte aan de aftrap verschijnen. Met aanvallende toppers als de gebroeders Mannak, het zekerheidje achterin Jan van Blanken, de hardwerkende dames Gerdie en Gea, aangevuld met de mannen waar je altijd op kan rekenen als Jacob, Christiaan, Jacco, Bert, Willem, Michel en Marcel hoor je absoluut tot de elite van dit toernooi. Twee jaar geleden mochten deze mannen de beker nog mee naar huis nemen, maar vorig jaar moest het elftal helaas in de halve finale afhaken. Bout Tankvaart was vorig jaar heer en meester op het toernooi en ook dit jaar weer een geduchte tegenstander. Zwolle Oud moest en zal de beker terugkrijgen en kwam dus tot op het bot gemotiveerd Rotterdam binnenvallen.

Een oude voetbalwijsheid luidt: Als je zelf geen doelpunten tegen krijgt en je scoort wel, dan win je de wedstrijd. Zo geldt dat in principe ook voor een toernooi. Zwolle Oud kreeg tijdens de zes wedstrijden in de groepsronde geen doelpunt tegen, speelde wel twee keer 0-0, maar dat was voldoende om plaatsing in de kwartfinale af te dwingen. De kwartfinale was bloedstollend. Na een 0-0 gelijkspel volgden de onvermijdelijke strafschoppen. Toen Zwolle Oud twee keer miste leek de situatie uitzichtloos en lonkte het bier, maar uitblinker Jan pakte drie strafschoppen achter elkaar en omdat de laatste penalty's door Zwolle beter werden genomen als de eerste konden we ons opmaken voor een halve finale. Zwolle Jong en Team Livarda (De derde afvaardiging van Zwolle en in de kwartfinale uitgeschakeld) waren inmiddels als een blok achter Zwolle Oud gaan staan. Het beresterke Bout Tankvaart was de tegenstander en deze teams waren gewaagd aan elkaar. De spanning liep soms hoog op en was om te snijden, maar een uitblinkende Marcel stond gelukkig op het juiste moment op de juiste plaats en maakte de enige treffer van het duel. Plaatsing voor de finale was een feit. Ook deze tegenstander, Irene Sportdorp, was een waardige. Christiaan kroonde zich echter tot matchwinner bij het maken van de 1-0, tevens de eindstand. De kurk kon van de fles. Zwolle Oud heeft de beker terug en mag trots zijn op het gegeven dat ze geen enkel velddoelpunt tegen hebben gekregen. En zo vestigen zij waarschijnlijk juist een hoogterecord uit de rijke historie van het toernooi.

Van de zes te spelen duels wisten we er zes te verliezen. Het moet een diepterecord zijn in de rijke historie van het toernooi

Na een feestelijke prijsuitreiking mochten zanger Rick en Dj Mike Joshua sfeer in de tent brengen. Dit is ze prima gelukt en hierdoor werd ook het slotstuk van de dag een succes. Zaterdag 26 mei 2012 gaat de boeken in als een dag waar we mochten genieten van een bijzonder goed georganiseerd toernooi, met een geweldige sfeer, sportieve elftallen, een terechte kampioen en een afterparty om u tegen te zeggen.Gezien aan het eind van de avond het bier nog al hard ging kan het zijn dat een aantal mensen wat stukjes kwijt zijn. Gelukkig hebben we dan altijd de foto's nog.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoe kun je die boomstam(michel)achterin vergeten.

Hendrie zei

Michel, mijn welgemeende excuses!