zondag 19 februari 2012

De komedie die De Graafschap heet

Goed. We hebben er allemaal een mening over. En we volgen het allemaal via de media. Dus we kunnen er allemaal niet echt over oordelen. Maar toch kunnen we rustig vaststellen dat de voetballerij een raar wereldje is. Bij De Graafschap hebben ze het raar doen inmiddels tot een kunst verheven.

Het is februari en dat betekent dus dat in elke competitie langzaam bekend wordt welke club welk doel heeft voor de laatste helft van het seizoen. Mag je meedoen om de bovenste plaatsen, wordt het wegknokken uit de onderste plaatsen of misschien wordt je wel veroordeeld tot de nutteloze middenmoot. Ook voor trainers wordt de situatie steeds spannender. Immers, deze worden afgerekend op hun prestaties aan het eind van het seizoen. Soms zelfs al tijdens het seizoen. Zo rolden dit seizoen al de koppen van respectievelijk Erwin Koeman (FC Utrecht), Glen de Boeck (VVV Venlo) en Co Adriaanse (FC Twente).
Ook Ron Jans van SC Heerenveen weet al dat hij volgend seizoen niet actief is in het Abe Lenstra Stadion. Gelukkig doen ze daar in Doetinchem, waar De Graafschap op dit moment iets doet wat nauwelijks op voetbal lijkt en dus stijf onderaan staat, niet aan mee. Zo laten ze optekenen in de meest recente Voetbal International van 15 februari jongstleden:


Waar De Graafschap in het verleden een naam opbouwde als het kerkhof voor trainers, lijkt de positie van Ulderink momenteel niet te wankelen. De coach, die afgelopen zomer overkwam van Go Ahead Eagles, rijgt in het nieuwe organisatiemodel zelfs meer bevoegdheden en zal nadrukkelijker worden betrokken bij het selectiebeleid. 'De druk neemt toe, maar die wordt vooral oor de buitenwacht gecreëerd', aldus algemeen directeur Henk Bloemers. 'Intern gaan we hier rustig mee om, we raken niet in paniek. De positie van Andries staat totaal niet ter discussie. Totaal niet'

Let vooral even op de laatste twee woorden. Waar nog even extra benadrukt wordt dat hij dus niet niet ter discussie staat, maar dat hij totaal niet ter discussie staat. Dat is een heel verschil natuurlijk. Hoeveel dit verschil waard is weten we nu, de vierde dag nadat de desbetreffende Voetbal International bij de lezers in de bus neerplofte. Want vandaag, een dag nadat de Doetinchemmers kansloos met 1-4 onderuit gingen tegen VVV-Venlo kwam het bestuur van De Graafschap doodleuk met de mededeling dat de directie van de club, de Raad van Commissarissen en Andries Ulderink samen besloten hebben de samenwerking te beëindigen. Voor de niet voetballiefhebbers zal ik het even vertalen: Ulderink is dus gewoon ontslagen. Ik citeer vanaf de website van De Graafschap:

Alle partijen delen de mening dat dit besluit het meeste perspectief biedt om de vastgestelde doelstelling, behoud van het Eredivisieschap, veilig te stellen.

Wat er in vijf dagen niet kan veranderen. Deze komedie wordt dus opgevoerd door dezelfde directie die ongeveer een jaar geleden aangaf dat ze niet verder wilden met Darije Kalezic (die de club keurig richting lijfsbehoud loodste), omdat ze een trainer met Eredivisie ervaring zochten. Vervolgens werd Andries Ulderink aangesteld. Niks mis met deze man, maar absoluut geen trainer met ervaring in de Eredivisie. De trainer die dus eerst blijkbaar alle vertrouwen genoot van zijn werkgever, een uitbreiding tegemoet kon zien van zijn takenpakket, maar van de één op andere dag niet meer geschikt werd geacht voor zijn functie. Je moet er maar op komen.

Intussen ga ik wachten op een reactie van algemeen directeur Bloemers. Iets van een uitleg, misschien een excuus, of misschien zelfs wel een ontslag. Maar heel eerlijk verwacht ik dat deze man de komende weken niet in de media te vinden is.......
Geen opmerkingen: