zondag 27 november 2011

Calella Highlights: Eten in de middeleeuwen, voetbal kijken en prachtig Catalonië

De vlag van Catalonië
De Catalaanse vlag.
De zomer werd voor Gerdie en mij afgesloten in Callela. Nog een paar dagen een graad of dertig in het najaar dat leek ons wel wat. Hotel Mar Blau was de thuisbasis. Calella is schitterend. Camp Nou het hoogtepunt voor elke voetballiefhebber en ook over Barcelona is al genoeg geschreven. In deze serie ontbreekt nog Calella. Een top vier de hoogtepunten van alle excursies aldaar en de verdiende relaxsessies.

Op Schiphol begon onze vakantie nog klassiek. Een vertraging. Vlak voor het vertrek besloot een stel toch niet mee te gaan. Plotselinge vliegangst? Een sterfgeval in de familie? Geen idee, maar de bagage die al in het vliegtuig zat moest er toch echt weer uit. En dat duurt even. Toch verlieten de wielen van onze Boeing een half uur later de Amsterdamse bodem om een kleine twee uur later te landen op het vliegveld in Barcelona. Een busreis later zaten we in hotel Mar Blau. En wat doe je als eerst als je in een hotel komt in een gebied waar het 30 graden celsius is? Precies! Dan neem je een lekker warm bad. Want dat kan thuis niet.

"Wat men in de middeleeuwen at? Lauwe uiensoep, kip zonder bestek en ijs uit plastic"

Toen we bijgekomen waren van de jetlag die één uur en vijftig minuten vliegen met zich meebrengt konden we beginnen aan een welverdiende vakantie. Veel hoogtepunten en geen dieptepunten. Van plaats vier tot plaats één:

Kip eten op z'n bourgondisch
Dit ben ik. Bourgondisch aan knabbelen aan een complete
kip. Het schitterende kroontje had ik ook al op.

Kijk eens hoe gelukkig ik was toen onze ridder won!
4. Eten in de middeleeuwen
Enkele jaren geleden gingen we naar Turkije. Schitterend land, prachtig weer, maar we vergaten daar één ding te doen: Iets anders doen dan liggen aan het strand. Deze fout wilden we niet weer maken en dus besloten we wat excursies te boeken. Een aantal tips van de reisleidster namen we in overweging en eten in een oud-Spaans kasteel met een middeleeuwse show en middeleeuws eten leek wel een aardig uitje. En dus vertrokken we met een bus vol nuchtere (dat is fijn om te vermelden voor ze) Russen naar een plek buiten Calella. Aldaar kregen we binnen een schitterend kartonnen kroontje op, werden we met de overigens niet al te mooie prinses op de foto gezet  en kregen we dus heerlijk middeleeuws eten. Wat men in de middeleeuwen at? Lauwe uiensoep, een hele kip zonder bestek en ijs uit plastic. Vooral de kip heeft een speciaal verhaal. De kip wordt op je bord gegooid zoals dat in de middeleeuwen waarschijnlijk ook gebeurde. De kop is eraf en de veren ook, maar verder is de kip gewoon die kip die gisteren nog vrolijk ronddartelde. En dat keer ongeveer vijfhonderd mensen. We hebben het dus niet over een kippenrennetje die deze avond verdeeld moest worden. We hebben het over een compleet slachthuis!

Anyway, onze ridder won. Hoe hij dat deed en met welke puntentelling? Geen idee. Maar het zag er wel spectaculair uit. Kort gezegd: Het eten was slecht, de show was mooi, het dansen achteraf zag er leuk uit en we waren blij dat we achteraf weer in het hotel waren. Maar het doel was bereikt. We hadden op dat moment al meer gedaan als liggen aan het strand.

"Elke zondag hetzelfde. De man komt zitten, bestelt bier en kijkt voetbal. Vrouwlief zit er naast met een goed boek"

3. Zon, Strand, Zee en Zwembad

Hotel Mar Blau
Het zwembad.
Zoals al geschreven in de inleiding: We kwamen eigenlijk om toch nog even te genieten van mooi weer. Dat lukte, al was het in Nederland op dat moment ook rond de 25 graden (boven nul). Desondanks was de Spaanse zon niet minder prettig.  En dan stel je elke ochtend jezelf de vraag: Gaan we naar het strand of toch lekker makkelijk naar het zwembad? Beide wateren hebben we vrijwel elke dag getrotseerd.

 
2.Top Bar
 
De Top Bar in Caella
Het dagprogramma van een gemiddelde zondag.
Bier en voetbal. De mooiste dag van de vakantie dus.
'Elke zondag hetzelfde', zei de barkeeper. 'De man komt zitten, bestelt bier en kijkt voetbal. Vrouwlief zit er naast met een goed boek.' Blijkbaar voldoen wij aan de eisen voor een standaard relatie. Hoe dan ook. Ik ging inderdaad zitten, bestelde een biertje en keek voetbal. Gerdie kwam ernaast zitten en las een goed boek (De verbouwing, Saskia Noort). Ondertussen bedacht ik mij dat het niet moeilijk moet zijn om te slagen in het buitenland. Je begint een kroeg en schenkt populair, het liefst Nederlands, bier. Dan ontbreekt nog Nederlands personeel en natuurlijk een abonnement op Eredivisie Live en natuurlijk Sport1. De Top Bar in Calella heeft zo'n concept en daar konden we mooi even Ajax kijken. Tegen FC Groningen. Daar ontdekte ik dan toch een dieptepunt. Ajax verloor met 1-0 in de Euroborg. Voor de cynicus: Achteraf blijkt het toch weer een hoogtepunt te zijn, want het was één van de beste prestaties van Ajax dit seizoen tot nu toe.


1. Catalaanse dorpjes
Het Catalaanse ontbijt
Een excursie van Sunweb die gelijk in het oog sprong was een tocht langs drie dorpen in Catalonië. Het was alleen mogelijk op de laatste dag, wat we op zich niet de fijnste dag vinden om de hele dag weg te zijn, maar toch besloten we dit niet te willen missen. En dus gingen we het laatste dagje op pad met de bus en begonnen we in het kleinste dorpje van Catalonië. Ik ben de naam alweer kwijt, maar we begonnen met een ontbijtje. Heerlijk brood met tomaat erin en serranoham. Eigenlijk moet je er ook nog alcohol bij drinken, maar dat hebben we overgeslagen om een uur of negen 's ochtends. Het dorpje was vergelijkbaar met de dorpjes die je weleens in reclames ziet. Waar Italiaanse pizza's gebakken worden. Het tweede dorpje was letterlijk uit steen gehakt. Ook hier had onze reisleidster de meest mooie geschiedenisverhalen. Van hoofden die op de stadsmuur werden geplaatst om slechterikken af te schrikken tot het algemene gebruik van de olijfpers. Het derde dorpje heette Pals en ook hier weer eigenlijk te veel om op te schrijven. Je merkte wel dat dit dorp iets toeristischer was. De bediening sprak drieëneenhalf woord Nederlands en we aten heerlijke Frankfürter Worst. Desondanks zagen we niet eerder zo'n uitzicht en konden we achteraf vaststellen dat dit één van de mooiste excursies die we tot dusver gedaan hadden. Waar we in elk geval achter kwamen: Catalonië behelst veel meer als Barcelona alleen.   
Een prachtig dorpje in Catalonië
Het eerste dorpje van Catalonië
wat we bezcohten. Het dorpsplein,
wat zo ongeveer ook het hele dorpje
was.

En zo kwam er een einde aan een mooie vakantie. Absoluut hoogtepunt was wat mij betreft het bezoek aan Camp Nou. Als je zo dicht in de buurt bent moet je als voetballer hier zeker langs gaan. En het is de moeite waard. Barcelona vonden we ook absoluut een mooie stad. Al was één dagje wel te kort om alles goed te bezichtigen. Over het volgende tripje zijn we druk aan het nadenken. Moskou, München, Rome en plaatsen in Scandinavië staan hoog op het verlanglijstje. We kunnen nog even vooruit dus. Tot het volgende tripje!

Geen opmerkingen: