maandag 24 oktober 2011

Calella Highlights: Barcelona, Hop on Hop off in dure wereldstad

De zomer werd voor Gerdie en mij afgesloten in Calella. Nog een paar dagen een graad of 30 in het najaar, dat leek ons wel wat. Hotel Mar Blau was de thuisbasis. Calella is schitterend, Camp Nou het hoogtepunt voor elke voetballiefhebber en wat denkt u van Barcelona. De wereldstad waar we ons een dag prima vermaakt hebben. Daarom in deel 2: Hop on and hop off in de dure, maar bruisende wereldstad Barcelona.

Confronterende kennismaking
'7 euro. Ben je zeker kwijt', is Gerdie overtuigd van haar zaak. Ik twijfel en hoop tegen beter weten in op wat minder. We bevinden ons op Placa Catalunya, zoals u al eerder kon lezen het kloppend hart van Barcelona. De treinreis vanaf Calella duurt een uur en een kwartier. Het is tegen de 30 graden celsius dus het werd tijd voor wat drinken. De eerste de beste mogelijkheid hebben we maar genomen. Als de ober met de rekening komt voor twee halve liter cola is onze eerste kennismaking met Barcelona een feit. € 11,88 geeft de bon aan. Welkom in een wereldstad.


Bovenstaand gebeurde eigenlijk al een paar dagen eerder. Voor ons bezoek aan Camp Nou. Pas twee dagen later, op zaterdag, kwamen we voor de tweede keer op Placa Catalunya en we wisten al op welk terras we níet moesten gaan zittten.

Een kunstwerk van Gaudi op de Ramblas
Ramblas. Op de vloer een ontwerp van Gaudi. Een
eerbetoon van de burgers. Of zoiets.
Ramblas
Ik ging er eens even goed voor staan en richtte de camera eens even goed op het tafereeltje wat zich voor me afspeelde. Nog voor ik kon klikken werd ik met een houten takje op mijn rug getikt. Een onvriendelijk persoon had maar weinig woorden nodig: 'No'. Gelukkig had ik toch geklikt. Maar helaas: Iemand had zijn grote voet erop gezet. Balletje Balletje is een populair spelletje op de Ramblas en buitengewoon illegaal. Toeristen zetten makkelijk een eurootje of vijftig in en kort gezegd word je belazerd waar je bij staat. Niet voor niets is het verboden om een kiekje te maken van deze toeristische trekpleister.

Balletje Balletje op de Ramblas
En het beroemde balletje-balletje. De illegale foto. Op het rode
lapje wat te zien is gebeurt het allemaal. Jammer dat iemand zijn
grote voet er voor moest zetten....
Verder is de Ramblas een levendige straat. Winkeltjes, levende standbeelden, zakkenrollers en bedelaars maken La Rambla tot een boeiend schouwspel.

Steen - Papier - Schaar
'Rondvaart'
'Toeristenbus'
'Kabelbaan'
'Oké'
'Wat oké?'
'Kabelbaan'
'Nee, toch maar varen'
'Je zei toch kabelbaan?'
'Ja, maar jij wou toch varen'
'Steen, Papier, Schaar'
'Toeristenbus, dus'
'oké'

En toch waren we blij dat we niet door de lucht of over het water zijn gegaan. De toeristenbus was een goede keus. Als je één dag gaat zie je toch nog de zogenaamde bezienswaardigheden. En Gerdie had me gewaarschuwd een dag van te voren: 'Eh Hendrie, even over morgen in Barcelona. Ik ga niet weer net zoals in Berlijn de hele dag achter je aanrennen om alles maar te zien, oké?' Leve de Hop Onn, Hop Off bus!


Sagrada Familia
Op de foto lijkt het niet eens heel groot.
Maar het maakte indruk: Sagrada Familia

Sagrada Familia
En zo reden wij langs de verschillende bezienswaardigheden van Barcelona. Je hebt maar één dag en dus kun je niet alles meepikken wat je wilt. Zo moesten we het Gaudi-park overslaan en later ook het Montjuïc kasteel. Toch zijn we regelmatig uitgestapt. Bij het Olympisch dorp bijvoorbeeld, waar we ook in het Olympisch Stadion hebben gekeken. Museums lieten we aan ons voorbij gaan. Deze duren simpelweg te lang. Wat grote indruk maakte: Sagrada Familia. We dachten bij een gemiddelde kerk uit te komen, maar toen hij voor ons opdoemde waren we toch wel even overdonderd. Een kerk die in 2026 klaar moet zijn en waar men al in 1882 al de eerste steen van legde. Zowel van binnen als buiten een geweldige toeristische trekpleister. En een aanrader. Ondanks de rij, mocht u toevallig er langs komen, ga naar binnen en aanschouw dit werk van Gaudi.


Musea Nacional Art de Catalunya. Prachtig uitzicht
Musea Nacional dÁrt de Catalunya. Van bovenaf het
prachtige uitzicht. Wat wij helaas dus niet hebben
kunnen fotograferen....

Pech
Het Musea Nacional d'Art de Catalunya was in principe niet direct hetgeen wat ons boeide, maar we wilden toch even kijken. Al was het alleen maar voor de Magische Fonteinen die zich voor het kunstmuseum van Catalonië bevinden. Deze gaan elke avond om half 9 aan en geven dan een show op de ritme van het muziek. Het schijnt erg mooi te zijn al hadden wij niet het geduld om te wachten. Overdag was er helaas ook weinig te zien van de fonteinen zelf, maar boven zagen we des te meer. En dan hebben we het niet over drie verschillende Japanse bruidsparen die we binnen 10 minuten tegen kwamen op de lange trap naar boven. Eenmaal boven begrepen we wel wáárom Japanse stellen graag daar hun trouwfoto's maken. Het uitzicht nam, om het maar even poëtisch te brengen, je adem weg. Heel de stad, en toen zagen we hoe mooi de stad wel niet is, was te overzien vanaf de plek voor het museum. En daar moet je natuurlijk een foto van maken. Niet dus, accu leeg......

Gelukkig was de accu pas het eind van de dag leeg. We hebben dus vrijwel alles op foto en we kunnen alleen maar zeggen: Bezoek Barcelona is het even uitkomt. Al is het alleen maar om het uitzicht te zien die we zojuist beschreven hebben. Want al staat hij op ons netvlies. We kunnen hem niet met u delen. Als dat geen reden is om met vakantie te gaan.


Geen opmerkingen: