zaterdag 12 september 2015

Disney's geheimen

Disney is min of meer een wat men noemt 'guilty pleasure' waar ik mij zo af en toe aan schuldig maak. Niet dat ik een Belle en het Beest behang heb, met een Mickey Mouse knuffel slaap en dagelijks Disneyliedjes onderweg naar mijn werk draai. Wel pik ik af en toe nog een Disneyfilmpje mee.

Omdat ik nog weleens een verhaaltje schrijf is internet nog weleens een welkome bron van inspiratie. Recent zocht ik hoe ik op subtiele wijze verborgen boodschappen zou kunnen verstoppen in een stuk tekst. Disney is daar, weliswaar niet in tekst, blijkbaar een ster in.

Om te beginnen hebben de slimme grafische koppen van Disney bedacht dat ze Mickey Mouse in praktisch elke Disneyfilm terug laten komen. De ene keer subtiel (bij Sneeuwwitje gevormd door drie zeepbellen), de andere keer wat opvallender (bij de Kleine Zeemeermin in het publiek dat Koning Triton aanhoort). 

De grafische afdeling van het bedrijf dat menig kindersprookje tot leven heeft gebracht en daarbij menig jeugd een andere dimensie heeft gegeven is schalkser dan schalks

Overigens zijn ze wel vaker creatief met het verstoppen van oude Disneyhelden in nieuwe films. Zo komt de krab van De Kleine Zeemeermin voor in Aladdin en gaat het gerucht dat Gaston van Belle en het Beest Bambi doodgeschoten heeft. Belle en het Beest is zonder twijfel in veel films nog stiekem aanwezig, want in Tarzan zien we naast een koekje van Kleine Broer uit Mulan ook het complete servies uit deze klassieker figureren. En ook Belle herself wilde blijkbaar nog wel één keertje figureren en deed dit in de Klokkenluider van de Notre Dame. En in deze film zien we dan bijvoorbeeld weer Pumbaa (De Leeuwenkoning) en het Vliegende Tapijt (Aladdin) terug. Het lijkt erop dat ik nog wel even door kan gaan.

Al eerder ben ik gewezen op de uiterst subtiele marketingsystemen van Disney. De slimme verborgen boodschappen lijken hier een deel van. Het gaat echter nog verder. Kent u de code A113? Nee? Ik ook niet. Totdat ik, nog steeds zoekend hoe ik een boodschap in een stukje tekst kon verstoppen, op dit artikel stuitte. Ooit werd in lokaal A113 van het California Institute of Arts de basis gelegd voor vele films van Disney en Pixar. De oud-studenten zouden als eerbetoon deze 'code' in menig film verwerkt hebben. We vinden de code dan ook onder anderen op een nummerbord in de film Toy Story en Lilo en Stitch. 

Zo komt de krab van De Kleine Zeemeermin voor in Aladdin en gaat het gerucht dat Gaston van Belle en het Beest Bambi doodgeschoten heeft

Maar het meest bijzondere van alles moet dan volgen. De grafische afdeling van het bedrijf dat menig kindersprookje tot leven heeft gebracht en daarbij menig jeugd een andere dimensie heeft gegeven is schalkser dan schalks. Al menig onderzoek is er gedaan naar de seksuele boodschappen die Disney in haar films verstopt. Sommigen hiervan zijn niet echt hard te maken. Denk hierbij aan de neus van Simba die zogezegd gebaseerd zou zijn op een vrouwelijke derrière en zegt Aladdin op een gegeven moment: 'Good Teenagers, take off your clothes'. Maar als er in De Reddertjes plotseling twee blote borsten achter een raam verschijnen kan er nauwelijks nog over een per ongelukkige vergelijking of een spraakverwarring gesproken worden (Klik en Klik)

In het licht van bovenstaande voorbeelden is het ook nog leuk te weten dat het bijna niet anders kan dat Disney al van meet af aan een voorliefde heeft voor het verbergen van geheime grappen en boodschappen in films. Op Wikipedia valt te lezen dat al bij de in 1937 verschenen verfilming van Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen een bonus van vijf dollar werd uitgeloofd voor de tekenaar met een leuke visuele grap.

Even voor de duidelijkheid: Ga niet zoeken. Het is mij niet gelukt om een manier te vinden om een geheime boodschap te verstoppen in deze tekst. Dus dat volgt nog. Maar vooruit. Ik heb een Mickey verstopt in dit artikel. Veel plezier met zoeken!





Geen opmerkingen: