zaterdag 7 juni 2014

Antwoord vraag 39: Ongeslagen Nieuw Zeeland

Een klein artikel voor een toch alleraardigste prestatie. Nieuw-Zeeland zal deze zomer niet deelnemen aan het WK, maar legde vier jaar geleden in Zuid-Afrika toch iets op de grasmat waar zelfs wereldkampioen Spanje niet aan kon tippen. In een poule met Slowakije, Paraguay en ook Italië bleef het ongeslagen. Het leidde helaas niet tot de volgende ronde, maar knap was het absoluut.

In de openingswedstrijd van Poule F scoorde tegenstander Slowakije in de eerste helft, maar in de 93e minuut redde Winston Reid de situatie door de 1-1 te maken. De wedstrijd daarna tegen Italië leek geschikt voor een grote nederlaag, maar Shane Smeltz schoot de Nieuw Zeelanders al snel naar een voorsprong. Vincenzo Iaquinta maakte nog in de eerste helft de gelijkmaker uit een strafschop. De 1-1 was de eindstand en gold uiteraard als een sensatie. Een grotere sensatie hing in de lucht als de volgende ronde gehaald zou worden. Tegen Paraguay werd het helaas 0-0. Een uitslag die Nieuw Zeeland als enige ploeg een ongeslagen status gaf op het WK. Wereldkampioen Spanje verloor namelijk al het eerste duel van Zwitserland. Nederland was lang in de running, verloor ook niet in de reguliere speeltijd, maar legde zoals bekend het loodje in de extra tijd van de finale.

De prestatie van Nieuw Zeeland stond in zeer groot contrast met de prestaties in het andere WK wat ze speelden in 1982 verloor het elftal drie keer in een poule met Brazilië, Sovjet-Unie en Schotland. De doelcijfers waren destijds 2 voor en 12 tegen.

Op de vraag: Welk land bleef tijdens het WK 2010 als enige land ongeslagen (nederlagen in de verlenging meegerekend)? was het goede antwoord: Nieuw Zeeland

De vraag is goed beantwoord door: Patrick van Riel