dinsdag 3 juni 2014

Antwoord vraag 36: Zelfde affiches

Het is er eentje uit de categorie 'nutteloze weetjes', maar voor een quiz desondanks bijzonder geschikt. We zullen namelijk dit WK drie groepswedstrijden zien met twee landen die ook al op het WK van 2010 op hetzelfde affiche stonden. Hieronder een kort overzicht.

Spanje - Chili (18 juni 21:00 uur; Rio de Janeiro - Groep B)
Spanje kruist de degens met de Chilenen in de tweede groepswedstrijd. Chili heeft dan al haar krachten gemeten met Australië, terwijl Spanje het spits dan afgebeten heeft tegen ons eigen koude kikkerlandje. Vier jaar geleden speelden beide landen tegen elkaar in de laatste groepswedstrijd. Chili had zes punten, terwijl Spanje vol aan de bak moest met nog maar drie punten uit twee wedstrijden. In Pretoria scoorden David Villa en Andrés Iniesta ieders een doelpunt voor rust. De Chilenen deden direct na rust iets terug via Rodrigo Villar, maar Spanje trok de overwinning over de streep en kwalificeerde zich alsnog als nummer één. Chili kwalificeerde zich ook op de tweede plaats boven respectievelijk Zwitserland (die de eerste wedstrijd nog van Spanje wist te winnen) en Honduras.

Duitsland - Ghana (21 juni 21:00 uur; Fortaleza - Groep G)
Toen tijdens de loting voor de poulefase van het aanstaande WK Duitsland en Ghana samen uit de koker rolden viel er gelijk iets te schrijven voor de aanwezige pers. Dat de Groep G een erg interessante poule is met voornoemde twee teams aangevuld met Portugal en de VS is mooi meegenomen, maar het echte schrijfwerk is er omdat de kans aanwezig was dat twee broers, Jerome Boateng (uitkomend voor Duitsland) en Kevin-Prince Boateng (uitkomend voor Ghana) opnieuw tegen elkaar uit konden komen. Net als in 2010. Toen won Jerome het pikante duel met 1-0 in Johannesburg. Het was de laatste wedstrijd in de groep en voor beide ploegen waren de belangen nog groot. Özil scoorde echter in de 60e minuut de winnende treffer. Doordat de andere wedstrijd in de poule tussen Servië en Australië gunstig eindigde plaatsten ook de Ghanezen zich ook voor de volgende ronde. Beide broers zijn wederom in de definitieve WK-selecties opgenomen en opnieuw is er een grote kans dat er een broedertwist zal volgen.

Argentinië - Nigeria (25 juni 18:00 uur; Porto Alegre - Groep F)
Als (één van) deze twee ploegen zich in een poule die verder bestaat uit Iran en debutant Bosnië-Herzegovina nog niet hebben weten te plaatsen zullen ze in de laatste wedstrijd de op papier sterkste tegenstander tegenkomen. Ook vier jaar geleden troffen de Argentijnen en Nigerianen elkaar, al betrof het toen de eerste wedstrijd in de groepsfase. Zeker de Argentijnen hoopten direct een stempel te kunnen drukken met de grote groep sterren die het in de ploeg heeft onder aanvoering van niemand minder dan Lionel Messi. Argentinië won wel, maar het was niet sprankelend. Al in de zesde minuut viel de enige treffer. Gabriel Heinze was de doelpuntenmaker in Johannesburg.

Op de vraag: Op het aanstaande WK worden er drie groepsduels gespeeld die ook op het WK van 2010 als groepsduel op een affiche stonden. Welke twee landen die we in 2010 ook een groepsduel tegen elkaar zagen spelen zien we dit WK als eerste tegen elkaar in actie? was het goede antwoord: Spanje en Chili.

De vraag is goed beantwoord door: Stefan Meijerink