dinsdag 20 mei 2014

Antwoord Vraag 22: De grootste zeges

Dit zijn de iets leukere momenten om een bescheiden stukje over te schrijven. De grootste Oranjezeges tijdens een Wereldkampioenschap. Nederland speelde tot dusver 43 duels op een WK. 22 maal werd er gewonnen. De drie grootste staan hieronder.

Nederland – Zuid-Korea (WK 1998, Stade Velodrome, 5-0)
Nadat het Nederlands Elftal het WK een tikkeltje teleurstellend begon met een doelpuntloos gelijkspel tegen Zuiderbuur België kwamen de mannen van Guus Hiddink in de tweede groepswedstrijd wel op gang. Phillip Cocu, die naast Bergkamp in de spits stond als vervanger voor de geschorste Patrick Kluivert, opende de score in de 38e minuut. Nog voor rust verdubbelde uitblinker Marc Overmars die score. Het Nederlands elftal was ook heer en meester in de tweede helft. Dennis Bergkamp, supersub Pierre van Hooijdonk en Ronald de Boer maakten het karwei af.

Nederland – Oostenrijk 5-1 (WK 1978, Chateau Carreras, 5-1)
Met eveneens vijf treffers, maar helaas zonder tegendoelpunten, is de 5-1 zege op Oostenrijk een keurige tweede in dit lijstje. Op een eindronde die nog bestaat uit twee groepsfases treft de ploeg van bondscoach Ernst Happel (Oostenrijker van origine!) in het eerste duel van de eerste groepsfase de Oostenrijkers. Deze ploeg werd net als Nederland eerste in de poule van de eerste groepsfase, maar de uitslag laat over het krachtsverschil geen twijfel. Ernie Brandts, Rob Rensenbrink (uit een strafschop) en Johnny Rep verzorgen de productie voor de rust. Na de rust tekent Johnny Rep ook voor de 4-0. Een zekere Erich Obermayer sputtert nog wat tegen, maar vervolgens is het slotakkoord voor Willy van der Kerkhof.

Nederland – Argentinië 4-0 (WK 1974, Parkstadion 4-0)
Dat Nederland en Argentinië in 1978 een spannende finale zouden spelen was vier jaar eerder op het Wereldkampioenschap in Duitsland nog ondenkbaar. Op dit toernooi werd voor het eerst geëxperimenteerd met twee groepsfases. Nederland was duidelijk de baas in groep 3 met Bulgarije, Zweden en Uruguay. Argentinië plaatste zich wat moeilijker. Op doelsaldo eindigde het boven Italië als tweede, onder het verrassende Polen. In de tweede groepsfase treedt Nederland in het eerste duel aan tegen Argentinië. De elf van Rinus Michels groeiden in het toernooi langzaam naar een favorietenstatus en dat moest in het Parkstadion in Gelsenkirchen meer gestalte krijgen. Dit lukte, want Johan Cruijff opende na 12 minuten de score. Ruud Krol maakte er in de 25e minuut al 2-0 van. Na rust liep Oranje via Johnny Rep en opnieuw Cruijff uit na een klinkende 4-0 overwinning. Vandaag de dag dus nog steeds goed voor de op twee na grootste overwinning ooit op een wereldkampioenschap.

Op de vraag: Wie scoorde als enige invaller een doelpunt in de grootste zege van het Nederlands elftal tijdens een WK-eindronde ooit? Was het goede antwoord: Pierre van Hooijdonk

De vraag is goed beantwoord door: Stefan Meijerink